Ummikkolapsi oppii englantia, osa I

Olemme asuneet Havaijilla viikon. Vielä tämä on tuntunut enemmänkin kalliilta kesälomalta, mitä oikeasti kyllä onkin, mutta loman jälkeen se arki jatkuukin täällä. Outoa.

Mulla ei ole omien lasten kautta vielä mitään käsitystä siitä, kuinka nopeasti lapset oppivat uuden kielen. Eilen iltapäivällä ensi kuussa koulunsa aloittava kieliummikko Esikoinen sai naapurista saman ikäisen kaverin. Kumpikaan ei ymmärtänyt toisen puheesta mitään, mutta asia haittaisi kaveruksia erittäin vähän. Ilmeisesti toista voi läiskiä palmunlehvillä ja yleistä piehtarointia pihanurmella harrastaa myös ilman yhteistä kieltä. Naapurin poika oli Esikoista hakemassa uudelleen ulos heti päivällisen jälkeen.

20170710_172229

Olen kyllä kuullut, että lapset oppivat kielen nopeasti, mutta mikä on nopeasti? Missä vaiheessa lapsi alkaa pärjätä small talkissa, milloin alkaa ymmärtää koulun oppisisältöjä? Pitäisiköhän mun opettaa niitä enemmän?

Koska en tiedä, mitä on odotettavissa, ajattelin dokumentoida lasten edistystä tänne jälkipolvien luettavaksi. Olemme nyt juttusarjan osassa yksi.

Tässä vaiheessa siis viikko takana, sanavarasto pieni: hello, aloha, my name is, thank you. Seuranta jatkuu toisessa osassa jossain vaiheessa reissua.

20 vastausta artikkeliin “Ummikkolapsi oppii englantia, osa I

 1. Hei Anu! Hatunnosto rohkeudesta toteuttaa unelmansa koko perheenä ❤️ Jos sua kiinnostaa kielen kehitys js sen oppimisen eri vaiheet ulkomailla, voit aina ottaa yhteyttä ja voidaan pallotella ajatuksia . Meillä Åsa oli vuoden kun muutettiin Ruotsiin ja puhuimme kotona niin suomea kuin englantia heti alussa. Hän toki vastasi aina suomeksi ja kun aloitti päiväkodin vajaa 3v, lähetin mukaan lapun jossa tärkeimmät sanat suomeksi kirjoitettuna ja mitä ne tarkoittaa. 3kk päästä hän alkoi vastaamaan englanniksi myös ja 6kk puhui jo siten että sai asian ymmärretyksi. 4 vuotiaana hän alkoi myös opettelemaan ruotsia( tähän asti ei reagoinut siihen kieleen ollenkaan, mikä sinänsä hassua kun täällä asutaan ja sitä kuulee kokoajan) ja vuodessa hän oppi ruotsin aivan tyhjästä, koska sitä emme puhu kotona ollenkaan. Kun hän opetteli englantia, halusi aina puhua vain englantia, joten vastasimme ensin suomeksi ja sitten englanniksi jotta saisi lisää sanoja. Nyt 5 vuotiaana puhuu sujuvasti 3ea kieltä, ja tällä hetkellä haluaa vastata kaiken ruotsiksi. Vastaamme aina suomeksi ja tarjoan lisäksi vastauksen ruotsiksi sanojen vuoksi. Mutta hän vaihtaa kieltä sen mukaan kenen kanssa puhuu, kun meillä on paljon ystäviä jotka eivät osaa ruotsia tai sellaisia jotka eivät osaa englantia. Koin itse haastavimpana pitää kiinni äidinkielestä, ja saadaan edelleen outoja katseita kun liikutaan yleisillä, riippumatta puhuuko hän ruotsia, englantia tai suomea, vastaan aina suomeksi jos olemme omalla porukalla. Kuulostaa helpolta ja onkin sitä osittain, mutta alku voi olla erittäin haastavaa ja tärkeintä kai että ei anna periksi. Paljon tsemppiä ja myös hauskoja hetkiä tässä jännittävässä uuden opettelussa, mieletön rikkaus kun saa olla mukana prosessissa ja lapset tulevat olemaan siitä aikuisina niin kiitollisia❤️ Halit ja terkkuja koko perheelle!

  Tykkää

  1. Olipa kiinnostavaa kuultavaa, kiitos! Mä ymmärrän niin hyvin tuon, että haluat pitää suomesta kiinni. Niin mäkin haluan. Meillä nää nyt kyselee koko ajan sanoja ja lauseita, mitä kuulevat ja käännän niitä niille koko ajan sitä mukaa, kun ovat itse kiinnostuneita. Ei ne vielä niitä muista, mutta toistojen kautta varmasti jotain alkaa jäädä mieleen. Kiitos terkuista, menee perille ja halauksia sinne myös! ❤

   Tykkää

 2. Ennustan, että jouluun mennessä lapset palattavat englantia mennen tullen. Ensi kesänä saat patistella puhumaan edes joskus suomea.

  Tykkää

 3. Mitä vahvempi oma äidinkieli on, sitä helpompi on oppia uusi kieli. Passiivinen sanavarasto kehittyy ensin ja sen jälkeen lapsi alkaa tuottamaan puhetta aktiivisemmin. Veikkaan, että tähän menee 6kk-1v. Tärkeää on myös antaa lapsen oppia kieli rauhassa ja puhua kotona äidinkieltä. Esikoulun kanssa voisi jutella onko heillä tapana käyttää kuvatukea. Jos ei niin laita itse Esikoiselle kuvakaulanauha mukaan kouluun, jonka avulla hän voi kertoa ainakin perustarpeista opettajalle.

  Tykkää

  1. Tosi hyvä vinkki, kiitos. Mä teen näin. Me ollaan luettu aina tosi paljon ja lasten sanavarasto suomeksi on tosi laaja ja käsitteiden ymmärtäminen vahvaa. Uskoisin tämän tosiaan auttavan uuden kielen haltuunotossa. Kuulemma koululla on todella ammattitaitoinen ESL-opettaja joten poika saa siellä paljon tukea kielen oppimisessa.

   Tykkää

 4. Mä vastaan ehkä tällaisen vähän isomman lapsen näkökulmasta, eli kun itse lähdin 15-vuotiaana vaihtoon osaamatta sanaakaan Espanjaa (toki, olin opiskellut jo ruotsia, saksaa, ranskaa ja englantia eli kielen oppimisen valmiudet olivat erilaiset ja kielten yhteneväisyys edesauttoi) niin mulla meni puoli vuotta oppia kieli. Olin aika 50-50 englanninkielisten ja espanjankielisten kesken ja muistan elävästi, kun todella todella tahmean alun jälkeen yhtäkkiä huomasin joulun jälkeen, että voin käydä keskustelun myös espanjaksi. (Meillä tällä hetkellä esikoinen systemaattisesti kieltäytyy puhumasta espanjaa, siis edes opettelemasta, ja oli aikamoinen riemuvoitto kun hän yhtäkkiä oma-alotteisesti opetteli esittäytymään…).

  Tykkää

  1. Toi kielen oppiminen on kyllä niin mielenkiintosta. Mies asu 10-vuotiaana vajaan vuoden Sveitsissä ja siltä oon kysellyt, että miten oppi sekä saksaa että ranskaa siellä. Osas sanoa vaan, että yhtäkkiä sitä sitten vaan alko puhumaan molempia. Mitä teidän esikoiseen tulee, niin varmaan parempi antaa olla vaikka totaalikieltäytyjänä nyt alkuun. Meillä pienempi ei suostu sanomaan ikinä kellekään täällä edes hello vaikka tietenkin osaisi, menee vaan piiloon selän taakse. Olkoon näin. Jossain vaiheessa varmaan muuttuu tämä, nähtäväksi jää (tässäkin taas) että milloin.

   Tykkää

 5. Me muutimme koko perhe ummikkoina Saksaan ja esikoinen meni 6-vuotiaana saman tein ekaluokalle kouluun. Hänellä kesti noin 4-5 kk, että alkoi ymmärtää lähes kaiken opetuksesta ja alkoi vähän puhumaan toisille lapsille. Ehkä 8 kk jälkeen uskalsi puhua jo enemmän (tähän väliin tuli toki myös pitkä kesäloma). Kahden vuoden jälkeen hän oli saksan kielessä ikätovereihin verrattuna erinomaisella tasolla ja maahanmuuttajataustaa ei mistään huomaa. Meillä kielen ymmärtäminen tapahtui huomattavasti nopeammin kuin sen käyttämisen uskaltaminen. Kotona emme siis itse ole saksaa opettaneet, koska emme sitä itsekään osannneet (paitsi ihan alussa teimme yhdessä kotiläksyt sanakirjan kanssa) eikä koulukaan täällä tarjonnut mitään tuki- tai lisäopetusta ummikkolapsille.

  Tykkää

   1. Kävin lukemassa jutun, olipa hyvä! Mäkin uskon, että pojan koulussa otetaan alusta saakka tämä kielipuolisuus huomioon – ainakin sähköpostivaihdostamme on jäänyt sellainen kuva, että he huomioivat nämä muualta tulevat lapset aina hienosti. Mutta mua jännittää tietysti silti ihan hirveesti, että miten se pärjää. Tytön kohdalla ehkä vielä enemmän, kun on pienempi. Kivuttomasti ei varmasti mene täälläkään, mutta täytyy luottaa, että loppu hyvin, kaikki hyvin.

    Tykkää

 6. Upeaa että toteutitte haaveenne. Meidän esikoinen oli myös 6v, kun muutimme ulkomaille. Aloitti kansainvälisen koulun oppilaana myös ummikkona. Oli oppinut lukemaan 5v ihan itsekseen, mikä auttoi uuden kielen oppimista huomattavasti.
  Poikamme alkoi puhumaan ensimmäisen kerran englantia koulussa 3vko jälkeen. Nämä olivat lähinnä siis yksittäisiä sanoja. Muuten kommunikoi sanattomasti elein ja osoittamalla. Opettaja kehui erityisesti hänen rohkeuttaan kommunikoida alusta asti. Tiedän että aina se ei ole helppoa. Poika osallistui myös ’English additional language ’-opetukseen pienryhmässä, joka varmasti nopeutti kielen oppimista.
  Puolen vuoden päästä kyläilimme Unkarissa ystäviemme luona, joiden kanssa poika puhui englantia täysin sujuvasti. Tämä oli meille yllätys, sillä kotona puhumme vain suomea 😊
  Nyt 6,5 vuoden jälkeen poika puhuu sujuvasti suomea, englantia, saksaa ja hollantia. Lisäksi on opiskellut nyt vuoden espanjaa (käy nykyään Eurooppakoulua, jonka erikoisuus on eurooppalaiset kielet).
  Kuopus aloitti play schoolin 2,5 vuotiaana, 3 aamupäivää/vko. Kun aloitti koulun 4v, puhui kieltä jo sujuvasti. Hänellä nykyään myös neljä kieltä hallussa.

  Joissain paikoissa kannustetaan puhumaan lapselle koulun kieltä myös kotona. Oman kokemukseni mukaan on tärkeämpää tukea kotona äidinkieltä, jos sitä ei opeteta koulussa. On tärkeää että lapsella on vahva kieli, johon pohjata muiden kielien oppiminen. Omilla lapsilla englanti vastaa nykyään muutenkin natiivitasoa (ovat testien mukaan vuosia ikäisiään edellä useammalla osa-alueella), joten jos ongelmia matkan varrella ei ilmene, pitäkää tiukasti kiinni suomenkielestä 😊

  Tykkää

  1. Kyllä, näin mä ihan omaa opettajataustaakin vastaan ajattelen. Tehdään kyllä töitä sen kanssa jatkossa, että suomi pysyy vahvana, se on kuitenkin kaiken kielen pohja heillä. Opetellaan täällä sanoja ja sanontoja englanniksi sitä mukaa, kun itse kyselevät. Tuo on kyllä huimaa, että teillä lapsilla on noin monta kieltä hallussa. Todella hienoa! Meidän lapsilla tulee olemaan täällä sellainen erikoisuus, että kaikki opettelevat täällä koulussa koreaa. Jotain perusteita varmaan vaan, mutta kuitenkin. Aikamoista! 😀

   Tykkää

 7. Hei!

  Meidän perhe muutti Suomesta Ruotsiin viime lokakuussa ja perheeseemme kuuluu lapset 13, 7 ja 4. Lapset 7 ja 4v. eivät tässä vaiheessa puhuneet muuta kieltä kuin suomea. 13-vuotias oli aloittanut Suomessa jo 3. luokalla englannin opiskelun ja 4. luokalla ruotsin, joten pientä pohjaa vanhimmalla jo oli.

  Muuttomme lähestyessä teimme päätöksen laittaa lapset kansainväliseen kouluun, sillä emme ole varmoja minne tulevaisuus meitä vielä vie. Nyt kaikki lapset puhuu jo sujavasti englantia ja ruotsikin alkaa sujua mallikkaasti. Vanhin lapsista aloitti koulussa myös espanjan opinnot (pakollinen espanja/ranska MYP-luokkia käyvillä lapsilla) ja keväällä todistuksessa komeili A! Ei hullummin siis☺!

  Lapset oppii kieliä todella nopeasti, joten huoli pois. Alkuun saattaa toki tuntua, että edistystä ei juurikaan tapahdu, mutta muutos tulee sitten yhdessä silmänräpäyksessä.

  Kaikkea hyvää teidän perheelle ja onnittelut rohkeasta päätöksestä lähteä merta edemmäs kalaan😉!

  Yt. Nina

  Tykkää

  1. Paljon kiitoksia Nina! 🙂 Hienosti on kyllä lapset oppineet teillä kielet. Varmasti helpottunut fiilis vanhempanakin, kun ei tarvitse miettiä että miten pärjäävät. Mä luotan kyllä täysin, että meilläkin oppivat ajallaan. Se on musta hienoa, että aikuisina heillä on sitten enemmän varaa valita työmarkkinoilla, kun puhuvat jo kuin natiivit ikään. Kaikkea hyvää teillekin!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s