Työni Havaijilla: haastavaa, helppoa ja kaikkea siltä väliltä

Kun lähdin opiskelemaan luokanopettajaksi, sanoin, etten tule tekemään samaa työtä aina. Kun lähdimme tänne, sanoin, että lopetan tämän jälkeen opehommat ja alan tehdä jotain muuta. Saa nähdä, miltä tulevaisuus tulee näyttämään, ja missä, mutta maailman moninaisten vaihtoehtojen edessä haluan kokeilla siipiäni muuallakin kuin luokkahuoneessa. Havaijille olisi kyllä ihan komeaa lopettaa tämä ura, ainakin joksikin aikaa.

kV1OtZBJQgmJfAYlLvvDYA_thumb_440c

Muutaman viikon jälkeen olen alkanut saada rytmistä kiinni. Opetan kolmatta luokkaa, mutta vain kolme tuntia päivässä. Tuntiopettajat löytyvät niin musiikkiin, liikuntaan kuin kieliin, käsitöitä tai kuvista ei lukkarissa olekaan. Kuviksen integroin itse sekaan jokaviikkoiseen ohjelmaani, mutta ompelukoneeksi minusta ei ole. Opetan vain kahta ainetta, mutta työpaikalla pitää silti olla klo 7.45-14.45 välinen aika. Itsenäinen suomalainen opettaja on ollut tässä uuden äärellä, kun päivät ovat täyttyneet yhteissuunnittelusta ja -arvioinnista sekä lukukausisuunnitelmien laatimisesta – puhumattakaan sosiaalisesta paineesta istua työpöydän ääressä silloinkin, kun ei ole enää oikeasti mitään tekemistä.

Ensimmäisen työviikon ajan totuttelin ajatukseen, että joutuisin pian esittelemään itseni oppilaille muodossa Mrs. Sukunimi. Tunsin oloni kuin presidentiksi ikään ja vaivaannuin jo pelkästä ajatuksesta. Pelkästään suomalaisen nimeni lausuminen edes läheskään oikein olisi jo yksi painajainen amerikkalaislapsille. Niinpä olen koulussa Mrs. M! Melkoinen agentti siis, sanoisin.

Koko koulussa (luokka-asteet 1-8, oppilaita reilu 60) on kaikki aamupäivät sama lukujärjestys. Tämä siksi, että lapsia voidaan siirrellä tarvittaessa eri luokkatasolta toiselle heidän osaamisensa mukaan. Lapsista puhutaan, että ovatko he on grade level, below grade level vai above grade level. Jos oppilas on taidoiltaan tasaisesti standardien mukaan alle luokkatason, lapsi jätetään todennäköisesti luokalle. Jos taitotaso on tasaisesti yli, luokkatason voi hypätä yli. Omalla luokallani on sekä kertaavia että luokan yli hypänneitä, kolmena eri vuonna syntyneitä lapsia.

ImugeL1OTpaY9u3xIBYaKA_thumb_43ff 2

oyMApWg2TyCHSXxD6qyBXA_thumb_43fb

jSrwpJkVRTOq06jblXJyWg_thumb_43f9

Opetan matikkaa ja hieman kuumottavasti myös englantia eli paikallisten äidinkieltä. Matikan opetus on ollut luontevaa ja kivaa, vaikka sanastoa on tässä saanut uutena opetellakin. Koulussa on käytössä Singapore math-metodi, jonka tarjonnan paljoudesta olen valinnut parhaiten opetustani palvelevat tehtävät ja kuten meillä opettajilla on tapana, kehitellyt itse loput. Kolmoset ovat tykänneet pareittain ratkottavista ongelmista, joiden vastauksia ovat kirjoitelleet pyyhittävillä tusseillaan omille, minikokoisille valkotauluilleen sekä erilaisista peleistä, joissa olemme käyttäneet paikkajärjestelmäpohjaa, noppia ja muita välineitä. Luokassa on iso laatikollinen kymmenjärjestelmävälineitä, joita muutamat käyttävät aina työkirjaa tehdessään. Dokumenttikameroita ei koulussa ole, vaan kirjoittelen asiani tussitauluille, joita on luokassani kolmella eri seinällä.

English Language Arts onkin ollut se aine, jonka parissa olen saanut aikaani työhuoneella kulumaan. Jokaisella opettajalla on opehuoneessa oma työpöytä ja läppäri, ja ne ajat, jotka Suomessa laskisin hyppäreiksi, kulkevat nyt lukkarissani nimellä planning time. ELA:n standardit on tarkoin jaettu eri osa-alueisiin ja mun pitäisi nyt ensi viikon keskiviikkoon mennessä saada täytettyä matriisi, jossa käy ilmi, mitä (ja miten) tulen tänä lukuvuonna oppilailleni opettamaan. Edessä olisi syvällisesti tekstiin ja tekstin rakenteisiin syventymistä, tarinoiden visualisointia, eri genreihin tutustumista, ohjattua keskustelua, puheiden pitämistä, sanojen äänneasujen ja oikeinkirjoituksen harjoittelua, sanojen taivuttamista, sanaluokkien opetusta, lukuryhmiä ja ohjattua lukemista, kirjoittamista, joissa kirjattuna yksilöidyt tavoitteet kullekin tunnille ja niin edelleen.

Olen ollut kahden vaiheilla, mitä olen tästä mieltä. Suomessa olen vuosikaudet selvinnyt omilla, kalenteriini merkityillä ranskalaisilla viivoilla ja oppilaani ovat aina oppineet, kukin lähtötasoonsa nähden, vallan mukavasti. En ole koskaan pilkkonut opetustani näin pieniksi atomeiksi ja syvällisiksi tavoitteiksi tai pohtinut kielen olemusta sen jokaiselta mahdolliselta kannalta – ja sitten lähettänyt siitä rehtorille kolmen sivun dokumenttia, jossa on omat lokeronsa jokaikiselle tekstille, joita tulemme syyslukukauden aikana lukemaan sekä niin tekstin ymmärrykseen ja analysointiin liittyvät tavoitteet, kirjoittamiseen liittyvät tavoitteet etta kieliopilliset tavoitteet.

Toisaalta tekee mieli sanoa, että ihan turhaa tämmöinen, en ole tällaista ennenkään tehnyt ja hyvin on mennyt. Ja toisaalta mietin, että olisikohan mun pitänyt vähän paremmin aiemminkin funtsia, mitä mä siellä luokassa olen tehnyt. Että nyt ainakin tämän urakan jälkeen voin seurata tätä hienoa, laatimaani matriisia ja olla varma, että tulen vuoden aikana opettamaan jokaikisen kielen vivahteen, kuten multa odotetaan. Ainakin yritän.

Kontrollilla on niin puolensa. Olen edelleen ja aina Suomen itsenäisyyteen ja luottamukseen perustuvan mallin kannalla, mutta yritän nähdä tämän oman tilanteen nyt ammatillisuuteni haastamisen kannalta. Toki hieman motivaatio tässä hakee, kun luulen, etten tee tätä työtä enää kauaa, mutta voihan sitä silti aina kehittyä, vaikka viimeiseen työvuoteensa saakka. Vaikka näiden suunnitelmien kirjaaminen on erittäin rasittavaa ja vaikeaa, onpahan sitten loppulukukaudelle joku järki itsellä siinä, mitä luokassa tulen tekemään. Ainakin toivottavasti.

Tässä koulussa on ihanaa se, että oppilaat luokilta 1-5 tekevät onnistuneesti yhteistyötä kahdesti viikossa aiheena social studies, jolloin opiskellaan esihistoriallisia sivilisaatioita. Jokaiselle 4.-5.-luokkalaiselle on nimetty younger buddy, jonka kanssa tai jolle isompi oppilas ensin lukee eri kansoista ja sitten auttaa pienempää tehtävissä. Tunneilla katsellaan myös videoita ja tehdään pieniä esityksiä kansojen tavoista ja elämästä. Mä vedin oppilaille viime viikolla projektin, jossa he ryhmissä rakensivat sokeripaloista pyramidit, joissa piti olla seitsemän kerrosta. Oma poikani, joka on koulussa ekalla, on sattunut saamaan vanhemmaksi buddykseen aivan supersuloisen ja -taitavan korealaispojan, joka ratkaisi pyramidin koon heti tehtävän kuultuaan (’So it has to be 7×7, then 6×6, then 5×5 and so on, and that’s how it goes – unless you have a better idea – we can also use your idea!’) ja pojat rakensivatkin hienon pyramidin ennätysajassa, siinä missä osa vielä sen enempää miettimättä mätti sokeripaloja tuurilla alustalle ja toivoi saavansa sen menemään onnella oikein.

20170909_112932

Oppilaat jaksavat päivänsä koulussa ihmeen hyvin, vaikka oppitunnit ovat 60 minuutin mittaisia ja taukoja on päivässä kaksi. Lounastauko on tunnin mittainen, jolloin lapset leikkivät pihalla suurimman osa ajasta vapaaehtoisten vanhempien valvonnassa. Läksyjä ei periaatteessa tule (tämän idean olivat ottaneet Suomesta, ”jossa ei anneta läksyjä”), vaan viikon aikana jokaisen lapsen pitää lukea kotona ihan mitä vaan yhteensä 1,5 tunnin ajan ja isompien oppilaiden vielä laskea nettiohjelman kautta matikkaa tunti viikossa. Lapset eivät siis kuskaa kirjoja koskaan kotiin, vaan ne pysyvät koulussa. Me tehdään pojan lukuohjelman kanssa niin, että luetaan hänelle ääneen englanninkielisiä kirjoja, jotka hän on itse kirjastosta valinnut (tällä hetkellä tietokirjat aiheista avaruus, maapallo ja dinosaurukset). Luemme lause kerrallaan kirjaa englanniksi ja suomennamme perään. Tämä on lapsesta kuulemma ihanaa.

Sukupuolineutraalius loistaa mun mielestäni koulussa poissaolollaan ja ajatusmaailmat tuntuvat olevan paikoin hyvinkin konservatiivisia, mutta yritän ymmärtää, vaikka en ymmärtäisi. Tuon asioita välillä yhteiseen keskusteluun ja kohteliaasti sopivissa kohtaa myös kyseenalaistan totuttuja tapoja. Sellaista roolia en halua enkä aio ottaa, että minä täältä Suomesta nyt tulin teille kertomaan, kuinka tätä työtä kasvatuksen yhtenä johtomaana tulee tehdä, vaan päinvastoin, olen valmis kyseenalaistamaan myös omia, opittuja tapojani olla ja tehdä, ja haluan oppia täältä uutta. Oikeita vastauksia ei kuitenkaan ole, vaan on monia toimivia käytäntöjä. Tässä koulussa oppimistulokset ovat hyviä, ilmapiiri lämmin ja rento, työrauha erinomainen ja opettajien kunnioitus korkealla; rehellisesti katseltuna tässä ei siis montaa syytä varmaan ole poiketa hyvin toimivista käytänteistä, mutta aina voi myös vähän ravistella pohjaa, kaikkialla.

nPSwa721QvKJR4SUr51Dgw_thumb_440e

Kaiken kaikkiaan kokemus on tähän saakka ollut positiivinen, vaikka aivan väsynyt jo olenkin. Englannin käyttäminen joka päivä, koko ajan, vie yllättävän paljon energiaa, samoin jatkuva sosialisointi joko luokassa tai työhuoneella. Vedämme tästä nyt ilman paussia marraskuun lopun Thanksgivingiin saakka, mikä tuntuu aika kovalta puserrukselta. Onneksi säät pysyvät täällä hyvinä ja aurinko taivaalla, mikä auttaa energiatasojen kanssa.

Lukuvuoden loppuun mennessä olen varmasti omaksunut uusia juttuja jo paljonkin, mitä vielä tässä harjoittelen. Nähtäväksi jää, onko mulla muutosvaikutusta työyhteisön tapoihin. Hienoa olisi, jos myöhemmin koulussa voitaisiin tehdä jotain, mitä se yksi suomalainen opettaja silloin näki tärkeäksi. Muutos on aina hidasta, mutta ehkä sitä aina jotain pientä voi jättää jälkeensä.

11 vastausta artikkeliin “Työni Havaijilla: haastavaa, helppoa ja kaikkea siltä väliltä

 1. Olipa mielenkiintoista kuulla luokanopettajan työstäsi Havaijilla! On varmasti sekä raskasta että antoisaa! Vieraan kielen käyttäminen kokopäiväisesti on yllättävän raskasta. Muistan kuinka olin ihan puhki, kun muutin Italiaan ja aloitin yliopistossa opiskelun.

  Tykkää

  1. Niinpä, vieraan kielen käyttäminen väsyttää todellakin yllättävän paljon. Sanasto on uutta, eikä itseä saa ilmaistua useinkaan ihan niin kuin haluaisi. Onneksi ainakin tämä osuus helpottaa ajan kanssa!

   Tykkää

 2. Aina, kun kuulen opettajan puhuvan opettajan työstä luopumisesta koen pientä mielipahaa 🙂 Oi te kansankynttilät, te olette niin tärkeitä, ei saa luovuttaa. Hassua.
  Tyttäreni aloitti tänään kansainvälisessä koulussa, aikataulu (Year8) on yllättävän inhimillinen 7.45 – 2, kahdella tauolla. Ensimmäiset kommentit oli: englannin yliannostus, meinasin alkaa puhua opettajalle suomea, kun ei vain englantia enää tullut! Mutta mä kyllä tykkään mun uudesta koulusta ja opesta, vaikken matikantunnilla yhtään mitään tajunnutkaan!” Olin keväällä erityisavustajana päiväkodissa ja ihan sama fiilis sen englannin kanssa, kun aivoja tarpeeksi venyttää ei vain kykene enempää kielellisesti tuottamaan. Mutta se helpottuu, äitillä ja tyttärellä ja teillä siellä.
  Aurinko auttaa, todellakin! Terveisiä Dubaista 🙂

  Tykkää

  1. Kiitos terveisistä Piia! 🙂 Mulla on töissä ihan sama kokemus, että iltapäivisin ei meinaa enää tulla sanat päähän. Ja just silloin pitäisi usein opettajien kesken käydä läpi, että mitä sitä on luokassa tehnyt, heh. Ja hei kiitos tsempeistä meille opettajille, musta toi on kaunis ajatus sulta! Mä en ole luovuttamassa sanan varsinaisessa merkityksessä, olen tykännyt tosi paljon mun työstä aina ja kokenut siinä paljon enemmän positiivista kuin negatiivista. Mutta itseni takia täytyy tehdä myös jotain muuta ja haastaa omaa osaamista muuallakin ja tämän olen aina tiennyt olevan edessä jossain vaiheessa. Onneksi hyviä opettajia on paljon! 😀 Merituulta täältä sinne!

   Tykkää

 3. Todella mielenkiintoista!
  Ystävien kautta tiedän, että saksalaisissa kouluissa opettajan ajasta kuluu iso osa erilaisten odotushorisonttien ja arviointien tekemiseen. Se on varmaan ihan hyväkin, kun ajatellaan oppilaiden oikeusturvaa, mutta suomalaisesta koulumaailmasta tulevalle se näyttäytyy turhan pedanttina. Opettaja voi siten piiloutua taulukoiden taakse, kun minusta varsinkin peruskoulussa on tärkeää olla läsnä kasvavien nuorten elämässä, sillä oppimista ja pänttäämistä ehtii myöhemminkin, vaikka lukiossa.

  Tykkää

  1. Niinpä, näin mäkin peruskoulun näen. Ja täällä juurikin yhteisarvioinnissa ollaan puhuttu tuosta oppilaan oikeusturvasta. Esimerkiksi ainekirjoitukset tarkistetaan yhdessä, koska yhden opettajan arvio nähdään liian subjektiiviseksi. Tässä on todellakin paljon järkeä, mutta en usko tällaisen ajatuksen koskaan rantautuvan Suomeen. Eli ihan samalla tavoin Suomessa on tapoja ja tottumuksia, jotka istuvat tiukassa ja joita ei niin vain muuteta, vaikka hyviä perusteluja muusta olisi. Yhteisopettajuus on monelle opettajalle Suomessa todella vaikeaa, osalle taas juuri se oikea tapa. Tässä koulussa se on jo koulun lukkarissa sisällä, eli ei tartte hakeutua tänne töihin, jos ei ole valmis tällaiseen. 🙂

   Tykkää

 4. Hei,
  Kiitos ihanan värikkäästi, aidosti ja lämpimästi kirjoitetusta blogista ja mahdollisuudesta kurkata perheenne elämään uuden äärellä.

  Muutin itse vuosi sitten San Diegoon mieheni työn takia/ansiosta ja mukana Tyynen valtameren tyrskyissä tytär (nyt 2v) ja poika 4v. Oma koulutukseni on erityisluokanope, joten aina välillä kotiäidin ahdingon hetkellä mietin opettajan työn kokeilemista täällä. Siksi onkin erityisen mielenkiintoista lukea kokemuksiasia opettajana olemisesta, koulumaailman eroista ja sopeutumisesta vieraalla kielellä opettamiseen. Ehkä mahdollisesti itsekin.. Tai sitten jotain ihan muuta.

  Pliis lisää tätä ja kaikkea hyvää kotiutumiseen Konalle!

  Tykkää

  1. Voi kiitos Anni, sanoitpa ihanasti! Mä olen tässä itse yllättynyt, miten nopeasti uusi ammattisanasto on päähän tarttunut ja miten paljon kuukaudessa ehtii oppia ja ymmärtää. Selviäisit erkkana sielläkin takuuvarmasti, jos sitä haluaisit tehdä. Materiaalit on kuitenkin kattavat ja auttavat tosi paljon etenkin alkuun. Kiitos myös juttutoiveesta, kyllä mä varmasti kirjoitan uudemmankin kerran kouluelämästä täällä! Kaikkea hyvää teille Californiaan ja tsemppiä kotiäitiyteen pienten kanssa 😊☀️

   Tykkää

 5. Anu!
  Aivan ihanaa kuulla susta pitkästä aikaa! Tytöt (sun ihka ensimmäiset oppilaat) oli löytäneet sun blogin ja mä oon itse siitä asti lukenut sitä.

  Ihan huipulta kuulostaa kaikki, toivottavasti viihdytte siellä. Musta on myös tosi kiva lukea, miten kivasti kirjotat sun vanhoista oppilaista. Meistä. Ja miten nautit opettamisesta. Se kyllä näkyi jo sillon 10 vuotta sitten! Edelleen muistellaan kaikki lämmöllä sua, olit ja oot varmasti edelleen paras ope mitä toivoa saattaa 🙂 .

  Kaikkea hyvää sinne, muidenkin puolesta! Ja terveisinä myös, että paras saapua luokkakokoukseen sitten aikanaan 😀 .

  Tykkää

  1. Taru, ei ole totta miten ihana kommentti! Ja oli kyllä niin ihana kuulla susta ja sun kautta muistakin. Ihan liikutuin sun sanoista, et usko miten paljon lämmittää kuulla että vuosienkin jälkeen on jäänyt hyvä fiilis alakoulun vuosista. Te olitte kyllä aivan ihmeellisen mahtava porukka. Ihmettelen välillä edelleen, miten te olitte niin ilosia ja taitavia, ja suhtauduitte aina niin positiivisesti kaikkeen. 28 teitä siellä istui ja hauskaa oli! 😄 Luokkakokousta en missaa missään nimessä. Tosin muistelen että oltiin sovittu se helmikuulle 2022. Siitä kuukaudesta pitää ehkä neuvotella, jos vielä asutaan maailmalla, heh. Kerro tosi paljon terkkuja kaikille! Olitte ihan parhaita!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s