Itkuiset jäähyväiset 11 päiväksi

Puoliso lähti työreissulle Suomeen. Etenkin Kuopukselle tuleva ero, vaikkakin lyhyt, on ollut kovin vaikea. Tyttö on itkeskellyt viimeiset kaksi iltaa sitä, kuinka tulee isiä ikävä. On kaivautunut syliin ja surrut, piirtänyt kuvia ja halaillut enemmän. Opetellut kertomaan ikävästään englanniksi. Molemmat muksut piirsivät isälleen kortit, joissa oli ehkä sata sydäntä ja pojan kortissa hän ja isä toisiaan kädestä kiinni pitämässä. Suomeen lähti myös tuliaisia: Esikoisen kortissa isovanhemmille luki ”Ikävä mumia ja myäs ukia, minä rakastan teitä”.

20170927_170231

Tänä aamuna, kun lähdin töihin, yllätin itseni halaamasta miestä kyyneleet silmissä. Käsi sydämellä, kyseessä ei siinä kohtaa ollut sellainen itku, että nyt en kyllä kestä tätä eroa, enkä osaa elää tätä aikaa ilman sinua. Aivan hyvin osaan, vaikka yhdessä paljon kivempaa onkin. Mutta yhtäkkiä siinä matkalaukkuja katsoessa mieleen tulvahtivatkin ne fiilikset, joita koin Suomesta lähteissä ja joiden kokemisesta on vielä aivan liian vähän aikaa – ei niitä mielellään tässä heti uudestaan tuntisi. Ja yllättäen myös päivän mittaan alkoi tulla sellainen fiilis, että miten ihmeessä mä selviän täällä ilman perheemme monin tavoin merkittävää toista aikuista.

Ehkä kehittymässä olevien vielä huterien turvaverkkojen vähyys jännittää. Tai ehkä miehen lähteminen tässä vaiheessa alleviivasi sitä asiaa, jota en täällä muuten aktiivisesti ajattele: kuinka kaukana me nykyään ollaankaan, jos kotimaasta päin katsotaan. Tai sitten tässä tuli vaan jo itsellekin ihan tajuton ikävä.

IMG_20170923_213500_895

Toki lasten kanssa keskenään oleminen vielä suhteellisen uudessa maassa on ihan eri asia kuin se olisi ollut Helsingissä, jossa kaikki oli tuttua. Lapset mm. totesivat eilen, että eihän äiti edes osaa ajaa täällä. Ja totta tosiaan, olemme olleet täällä lähes koko ajan yhdessä ja aivan automaattiasetuksella mies on aina ajanut. Kas näin meillä! Lupasin kyllä esitellä ajotaitojani tulevina päivinä, ihan vaan vaikka todistaakseni, että kyllä se mutsikin osaa.

No, äidin voimain todistelut saavat jäädä myöhemmille päiville, sillä tänään on luvassa elokuvaa, pastaa ja tomaattikastiketta, koti-iltaa, muroja ja aikaisin nukkumaan. Melkoiset ohjelmanumerot luvassa Havaijilla siis.

13 vastausta artikkeliin “Itkuiset jäähyväiset 11 päiväksi

 1. Oon huomannut kanssa että joskus hyvästelyt on sellainen, ”heihei, mitäs tässä, ihan kohta ollaan taas yhdessä”-juttu. Ja välillä taas tulee itku ja olo kuin se toisen näkeminen olisi kovin epävarma asia. Jotenkin koko elämän epävarmuus hyökyy silloin oikein päälle. Varmaan sitä käy juuri erilaisia asoita läpi, elämän epävarmuutta ja juurettomuutta ja vaikka mitä. Mutta toisaalta ei myöskään olisi osannut ikinä ajatella että toisesta ihmisestä tulisi sillä tavalla oman itsensä toinen puolisko, ihan oikeasti.

 2. Tsemppiä!! Hyvin se menee 🙂 Musta tuntuu välillä että miehen odottaminen työmatkoilta on helpompaa kuin se jokapäiväinen odottaminen illalla…
  Me oltiin asuttu Saksassa kaksi viikkoa, kun mies painoi pariksi viikoksi Aasiaan. Ja sama taas parin viikon kuluttua uudelleen. Mä sain rakentaa meille tyhjästä arjen rutiinit sillävälin, kun elettiin vielä alkuvaihetta jolloin ruokakauppakin oli uusi elämys. Toisaalta, tuolleen ihan alkuvaiheessa ei ehtinyt ikävöidä kun oli niin paljon muuta mietittävää. Lapsille oltiin tehty kalenteri, johon oltiin etukäteen suunniteltu tekemistä eri päiville ja merkattu, montako yötä on isin palaamiseen. Jos haluut lukea lisää niin tsek mun blogista tägi ”työmatkat” 🙂

  1. Joo, täytyy käydä lukemassa! Me tehtiin kalenteri myös. Äkkiä se aika tästä vierähtää, vaikka nyt just tuntuukin vähän pitkältä toi reissu. Ehkä eniten nää viemiset ja hakemiset tässä ressaa, kun tytön voi jättää preschooliin aikaisintaan 7.45 ja mun pitäis olla töissä 7.50.. No, pitää toivoa jotain joustoa jossain kohtaa.

 3. Musta oli alkuun täällä Sudanissa ihan kamalaa kun mies lähti työmatkalle. Olin kyllä tottunut olemaan paljon lasten kanssa yksin jo sitäkin ennen mutta uudessa maassa olo oli vaan alkuun niin epävarma. Ja totta kai sinä ekana vuonna aina ja ihan poikkeuksetta kun mies oli poissa meillä lakkasi toimimasta tai hajosi joku keskeinen juttu! Soittelin miehelle milloin minnekin, että auta hyvä ihminen, meillä ei ole vettä/sähköä/toimivaa generaattoria… Voi niitä aikoja. Muistan, että aloin jo päiviä ennen miehen työmatkoja jännittää, että mitähän tästä tulee.

  Nyt olen onneksi taas tottunut miehen poissaoloihin eikä ole ollenkaan ahdistavaa jäädä tänne aika ajoin yksin. Toisaalta viimeisimmältä työmatkaltaan mies sai malarian ja nyt mua (epärationaalisesti) vähän jännittää tulevat reissut siitä kulmasta, että pysyyhän tuo nyt terveenä.

  Tsemppiä ja kaikkea hyvää yksinhuoltajapäiviin!

  1. Kiitos Kata – ja voin hyvin uskoa, että fiilikset on malarian jälkeen olleet juurikin noi! Mutta on kyllä aina niin hyvä kuulla, ettei suinkaan ole yksin näissä pikku paniikeissaan. Uusi maa on kuitenkin vielä monin tavoin vieras ja monet asiat kyssäreitä. Pitää toivoa, että meillä pysyy täällä sähköt ja netit ja maailmanrauha 😬

 4. Miten teillä on nyt mennyt miehesi poissaolon aikana? Toivottavasti hyvin. Minä kuuntelin eilen sinun haastattelun Sisuradiosta (olikohan se nyt oikea nimi). Oli mukavaa kuulla jutusteluasi. Tsemppiä ja iloa päiviin siellä nyt.

  1. Kiitos Venla! Meillä on mennyt kyllä tosi mukavasti. Tämä yhteisö täällä on osoittanut voimansa ja ihmiset pyytävät koko ajan luokseen ja kävipä yksi ystävä kaupassakin puolestani. Hauska kuulla, että kuuntelit haastattelun! Vähän oli pitkiä taas vastaukset, haha, en osaa näköjään vieläkään vastata lyhyesti 😀

 5. Hienosti pärjäätte!
  (Tai ehkä niin jo kirjoitatkin, mutta en oo vielä ehtinyt sun seuraavaan tekstiin koska tässä on ollut.vähän.pientä.hässäkkää.. mutta ELOSSA! 🤗)

  1. Huh, voi, voin vain uskoa! Kiitos ja ihanaa, että ehdit käydä täälläkin! ❤️ Tsemppiä niin paljon kaikkeen.

Vastaa