Aamu, joka alkoi pommiuhalla

Puhelin alkoi tänä aamuna vähän kahdeksan jälkeen hälyttämään penäävästi, kuten se täällä joskus tekee. Luulin, että kyseessä olisi tavallisempaan tapaan ilmoitus hengenvaarallisen suurista aalloista saaren pohjoisosissa tai varoitus trooppisten sateiden aiheuttamista tulvista jossain päin saarta. Ruudulle olikin pamahtanut viesti, jossa kerrottiin ohjuksen uhkaavan Havaijia.

26854040_10159819179680203_1290803158_o

Olin juuri noussut, kun hätäviesti puhelimeen tuli. Lapset katselivat olkkarissa piirrettyjä ja minä palasin sydän pamppaillen heti takaisin makkariin, herätin puolison ja suljin ikkunat. Tuli sellainen minuutin pieni mitä jos-pelko, kunnes avasin uutiset. Siellä ei ohjuksesta mainittu mitään. Väärä hälytys, siis, tiesimme saman tien. Myöhemmin kerrottiin, että yksi henkilö oli työvuoroa vaihtaessaan painanut väärää nappia ja vahingossa lähettänyt viestin jokaiseen saarella tällä hetkellä majailevaan numeroon.

Lapsille emme uhasta maininneet mitään.

Kampuksella oli kuitenkin monia kymmeniä, sata, kaksisataa, en tiedä, ihmistä hakeutunut välittömästi pommisuojaan ja kylillä väki oli pyrkinyt pikaisesti pakoon. Hotelleissa henkilökunta oli alkanut kiireellä keräillä väkeä suojiin, kahviloissa porukka oli suojautunut pöytien alle. Jos ohjus tänne oikeasti lähtisi tulemaan, olisi eri lähteiden mukaan noin 12-20 minuuttia aikaa päästä piiloon. Siinä ei kannatakaan jäädä uutisia tarkistelemaan, vaan juosta lähimpiin sisätiloihin.

Meitä ei kotona pelottanut, koska lisäohjeita ei tullut eivätkä sireenit ujeltaneet.

Parinkymmenen minuutin kuluttua ensimmäisestä viestistä tuli puhelimen näytölle taas viesti, jossa emergency alert korjattiin false alarmiksi.

Mutta olipa muuten herätys!

26782070_10159819179795203_232514258_o

9 vastausta artikkeliin “Aamu, joka alkoi pommiuhalla

 1. Oho, se vanha sanonta ”tànààn nukuin pommiin” sai varmaan ihan uudet ulottuvuudet!

 2. Luin uutisista ja tuli mieleen että siellä te olette 🙁Onneksi väärä häly, onko tuo tilanne muuten siellä ihmisten arki jutuissa puheenaiheena?

  1. Onneksi tosiaan väärä häly ja kaikki kunnossa! Aihe ei ole juurikaan koskaan puheissa täällä. Kaikki tuntuvat ajattelevan, ettei iskua ikäpäivänä oikeasti toteuteta. Rento meininki tämänkin suhteen.

 3. Luin aamulla uutisia ja ensimmäiseksi mietin teitä. Sitten luin uutisen uudestaan ja totesin, että sustahan siinä uutisessa puhutaan!
  Onneksi oli väärä hälytys, vaikka aika kauhea sellainen.
  Kyllä välillä hiljaiseksi vetää maailman uutiset.
  Se on taas keskityttävä tähän omaan pieneen elämään ja tähän hetkeen. 😀
  Mukavaa päivää teille!

  1. Joo, sen verran harvassa taitaa olla suomalaiset bloggaajat Havaijilla, että ovat lainanneet mun tekstiä 😉 Onneksi oli väärä hälytys. Meille tilanne ei ollut traumaattinen, kun pillit ei soineet ja oltiin kotona, saatiin tarkistettua tilanne saman tien. Ymmärrän niitä, jotka koki pillit ja evakuoinnit ja kaikki, että ei ihan näin rennoin mielin pysty olemaan! Halauksia sinne Saija.

Vastaa