Havaijilla maa vavahtelee ja tulivuorijumalatar on vihainen

Havaijilaisen perinneuskonnon mukaan tulivuorijumalatar Pele sylkee laavaa sisuksistaan aina kiukuspäissään. Rouva on luonteeltaan sellainen tasaisen vihainen: Kilauea on valuttanut laavaa sisältään rauhakseltaan nyt jo yli 30 vuotta.

Vo5pqqc0QjW9NGuUxMiB9Q_thumb_43ad

Olette ehkä uutisista kuulleetkin, että nyt tämä tulivuori on oikeasti suuttunut ja alkanut purkautua. Torstai-iltana tapahtuneeseen ensimmäiseen purkaukseen osattiin varautua, sillä maa on järissyt vuoren lähettyvillä pitkin viikkoa ja ennen purkaustakin vuorokauden sisään noin 250 kertaa. Yli 1700 ihmiselle on annettu välitön evakuointikäsky ja useat tuhannet odottelevat, tuleeko evakuointi koskemaan myöhemmin heitäkin. Me asumme muutaman tunnin matkan päässä Kilaueasta, joten omassa kodissamme saamme ainakin varmuudella pysyä.

Tänään lounasaikaan maa alkoi täällä Konallakin ihan tuntuvasti vavahdella. Tilanne oli lähinnä hämmentävä; vavahtelu ei ollut niin suurta, että mitkään suojautumisreaktiot olisivat iskeneet päälle, mutta kuitenkin sen verran suurta, etten ollut koskaan elämässäni vastaavaa kokenut. Ja se oli vähän pelottavaa, rehellisesti sanoen, vaikka mistään kunnon tärinästä ei meillä saakka voida edes puhua. Saaren eteläkärjessä järistys oli ollut voimakkuudeltaan 6.9.

Pieniä heijauksia olen tässä pitkin viikkoa täälläkin tuntenut. Eteläisen saaren järistykset ovat heiluttaneet maata jalkojen alla joka puolella saarta.

Screen Shot 2018-05-04 at 22.04.54
Shane Turpin/ CNN

Laava on eilen ja tänään tehnyt halkeamia maankuoreen ja päässyt pursuamaan raoista myös autoteille. Tällä hetkellä on mahdoton tietää, mihin uusia, samantyyppisiä aukkoja yhtäkkiä ilmaantuu. Ei myöskään tietenkään tiedetä, kuinka monta purkausta on luvassa ja kuinka pitkään, ja mihin suuntaan myrkylliset vulkaaniset kaasut tulivuorelta suuntaavat. Mua on särkenyt melkein koko päivän päähän ja heti ihmiset tiesivät epäillä myrkkykaasuja kivun aiheuttajaksi. Hieman saattaa toki auttaa tämä tendenssini saada päänsärkyjä vähän mistä nyt milloinkin.

Meillä ei siis tällä hetkellä ole välitöntä vaaraa – jos Hualalai jatkaa pysymistään hiljaisena. Me asumme nimittäin tämän aktiivisen, mutta äänettömän tulivuoren rinteillä. Havaijin tulivuoret ovat kyllä yleensä olleet verrattain suopeita myös purkautuessaan, joten uskomme meille suotavan aikaa poistua, jos tälle vuorelle jotain sanottavaa tulee.

Nyt vaan seurataan täällä jännityksellä paikallisuutisia, ja toivotaan maanjäristysten sekä Pelen pikaista leppymistä.

4 vastausta artikkeliin “Havaijilla maa vavahtelee ja tulivuorijumalatar on vihainen

 1. Vieläkö siellä jätinä jatkuu? Onhan teillä kaikki yhä hyvin. Pysykää turvassa💕

  Tykkää

  1. Kiitos Venla! ❤️ Eilen tuli edelleen paljon pienempiä järistyksiä tulivuoren puolella, mutta ne ei tuntuneet täällä meillä. Purkaukset on jatkuneet kyllä, kurjalta näyttää siellä päin.

   Tykkää

 2. Huh huh! Ajattelinkin heti teitä kun näin uutisen viime viikolla. Ja ensimmäisenä tuli mieleen nuo kaasut ja tuhka, että onko sitä näkyvissä. Sillähän oli joku oma nimikin, oliko se vog? Aika jännää tuommoinen kyllä on kun me suomalaiset ei olla totuttu oikein mihinkään luonnonmullistuksiin. Kun sanot, että laavaa on tullut autoteiden läpi, niin onko tiet siellä kansallispuistossa? Onko puisto kiinni? No, toivotaan nyt että siellä jumalat rauhottuu eikä tule mitään isompia purkauksia. Tsemppiä!

  Tykkää

  1. Kiitos Paula! Vogia täällä tosiaan on vähän aina, mutta nyt ongelmana on hengenvaarallisen korkeat rikkikaasutasot. Eilen täällä oli tosi tummaa ja pilvistä, sellaista raskasta, mitä ei kyllä ikinä ole. Pitää seurailla varoituksia, että voiko ulkona liikkua ja miten paljon, mutta vielä näyttäis siltä että tuulet puskee myrkyt merelle. Niitä maaventtejä on tullut asutusten keskelle Leilani Estatesiin (joka on kokonaan evakuoitu) ja Pahoaan ainakin, puistosta en tiedä. Kiinni se on kyllä, koska tilanne on niin arvaamaton ja kaasuja ei saa siellä läheisyydessä hengitellä. Kurjalta näytti kyllä tilanne eilen illalla, kun uutisia katsottiin.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s