Pitkä, kuuma kesä

Pääsin tuossa aiemmin kehuskelemaan, että olen vuoden aikana ehtinyt tottua lämpöön, mutta nyt on kyllä sanottava, ettei Havaijillakaan yleensä ihan tällaista ollut. Siellä normaalisti tuulee mereltä koko ajan, mikä helpottaa kaikkea. Starbucksissa on viimeistään niin kylmä, ettei teepaidassa tarkene sisällä pidempään istuskellakaan. Helsingin yllä on maannut välillä sellainen loputon 30-asteinen paikallaan seisova massa, joka on päässyt ystävällisesti liiskaamaan kaiken kansan alleen. Bussit ovat tukalia, virastot tunkkaisia, yöllä ei saa unta, sisällä on kuumempi kuin ulkona, harvassa paikassa on ilmastointi. Lapsetkin ovat olleet viime päivät hetkittäin ihan nuutuneita, nämä tottuneet helteessä asujat. On tässä ollut epämukavaa myös siksi, että tämä ei vaan ole oikein. Suomessa ei kuulu olla tällaista ja on pelottavaa ajatella, mihin ilmaston lämpeneminen vielä tätä maailmaa vie.

Täällä ollessa myös sielu on alkanut ihan huomaamattanikin kiertyä johonkin luonnolliseen vuodenkiertoon. Elokuussa pitäisi jo saada edes vähän pitkää hihaa päälle, alkusyksy on aina ollut yksiä lempivuodenaikojani. Konan vuoden aikana tätä ei tapahtunut; kun lämpö kuului asiaan, en alkanut odotella ilmojen viilenemistä. Nyt taas tuntuu siltä, etten todellakaan jaksaisi tätä koko vuotta. Siellä kaikki on myös rakennettu niin, että auringolta pääsee halutessaan helposti piiloon: melkein kaikilla rannoilla on katoksia, leikkipuistojen yllä valtavat päivänvarjot, grillipaikoilla suuret suojat. Jokaikinen kauppa ja kahvila on ilmastoitu viileäksi ja kodeissa pyörivät kaksimetriset kattotuulettimet. Ostimme oman rantateltan niille päiville, kun suuntasimme palmuttomille hiekkarannoille. Pidettävä valolta suojattuna.

Kesä on tuntunut pitkältä, kunnes yhtäkkiä tällä viikolla heräsin siihen, että kohtahan se on jo melkein ohi. Aiomme alkaa pakata ennen kuin viisumeista tulee vahvistus – jonnekin tästä liikutaan elokuun aikana joka tapauksessa. Ehkä jo muutaman viikon sisällä. Vielä pitäisi käydä rokotuksessa ja hammaslääkärissä, koululaisen kanssa terveystarkastuksessa sekä viisivuotiaan kanssa kampaajalla. Ihan ensimmäistä kertaa, äitinsä kun on tähän asti leikannut latvat siististi taloussaksilla. Eli ”siististi”. Mutta point being; tämän kaikenhan olisi voinut hoitaa myös heti kesän alussa alta pois, mutta eihän sitä nyt pystynyt. Jätimme sitten viimeisille viikoille.

Arvatkaa, kuinka paljon odotan, että voin kertoa täällä(kin), että olemme saaneet viisumit. Jos näin onnellisesti käy, lupaan otsikoida aiheen suurin kirjaimin.

8 vastausta artikkeliin “Pitkä, kuuma kesä

 1. Me palasimme Tampereelta Kanadaan helteestä uupuneina. Missään ei pääse kuumaa pakoon Suomessa. Täällä Kanadassa on usalainen ilmastointikulttuuri. Nyt kirjoittelen ihanan viileästä Home Depot’stä (mies shoppaa, mä surffaan).

  Tykkää

  1. Tämäpä juuri! Suomea ei (tietenkään, ymmärrettävästi) ole rakennettu kestämään helteitä vaan pakkasia. Esim. Havaijilla helteet otetaan huomioon jo rakentaessa ja lämpöä pääsee helposti pakoon. Kaikkialla on varjoa. Toissailtana etsittiin kaverin kanssa Helsingissä terassia, jossa olisi ollut aurinkovarjo päällä. Kuudennessa oli.

   Tykkää

 2. Huh hellettä!

  Tämä on muuten ensimmäinen kesä täällä Samuilla asuessa, kun ei olla menty kesäksi Suomeen. Koska kylmä, ja sataa, ja vihmoo, ja ja ja… Ja kuinkas sitten kävikään. Ei sillä, kuumaahan meillä on täälläkin ollut, mutta useita kertoja paljon viileämpää kuin Suomessa. Aika käsittämätöntä…

  Tykkää

  1. Se on! Ja vähän pelottavaa myös. Ei noi hirmuhelteet sillä lailla houkuttele. Tänään illalla pitkästä aikaa 21 astetta ja aivan jäässä, tietysti 😂 Ihanaa elokuuta teille sinne Samuille!

   Tykkää

 3. Isojen kirjainten otsikointi odotellessa! 🤗

  Minäkin olen huomannut, että juuri sisällä se kuumuus eniten tuntuu. Vaikka siihenkin tottui. Ei meidän saarella tunnettu ilmastointeja kuin siellä täällä hyvin harvassa. 😋 Töissä ei oo kivaa, kun tuntuu että olisi jatkuvasti uimahallissa. 😂

  Tykkää

  1. Ah joo, se on kyllä niin kamalaa, että sairaalat ja vanhainkodit ynnä muut lämpenee ihan tuskaisiin lukemiin. Niissä, jos jossain, pitäisi olla tehokkaat ilmastoinnit. 😬 Vaikka meilläkin oli Konalla kotonakin lämmin, kävi siellä koko ajan tuulenvire, mikä helpotti tosi paljon. Öisin kyllä posotettiin ilmastointia ❄️

   Tykkää

 4. Toivottavasti saatte viisumit! Suomessa kuumuus on kyllä ihan erilaista kun vaikka täällä. Meillä on nyt hellepiikki näillä viikoilla mutta kohta se alkaa laskea ja sitten onkin edessä parhaimmat kelit syys- ja lokakuussa 🙂

  Tykkää

  1. Niinpä, onneksi pahimmat hellekuukaudet menee nopeasti ohi! Konalla on nyt kuulemma tosi tukalaa, mutta kuten sanottu, siellä silti pääsee kuumutta pakoon paljon helpommin kuin täällä. Kiitos tsempeistä myös, samaa toivotaan ja odotellaan täällä kovasti!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s