12 asiaa, jotka haluaisin lasteni oppivan

Tulin tässä ajatelleeksi, että on monia asioita, enemmänkin kuin nämä kaksitoista tässä, jotka haluaisin lasteni oppivan ennen kuin muuttavat pois kotoa. Saa nähdä, miten meidän käy. Mennään suoraan asiaan.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Mielipiteesi on tärkeä, mutta ei niin tärkeä. Jos sinulta ei nimenomaan kysytä panosta johonkin toista ihmistä koskevaan asiaan, eikä sinulla ole siihen mitään ystävällistä sanottavaa, ole hiljaa. Muista, ettei sinun ole tarkoituskaan aina ymmärtää toisten ihmisten valintoja – eikä heidän sinun.

Opettele olemaan empaattinen ja kiitollinen. Oikea empatia tarkoittaa sitä, ettet ainoastaan osaa asettua toisen ihmisen asemaan, vaan ihan oikeasti ymmärrät, että heidän koko minuutensa on rakentunut täysin toisella tavoin kuin sinun. Kun joku jakaa kanssasi jotain, ole lähestyttävä. Älä ala neuvoa, vaan kuuntele ja ymmärrä, että kyse ei ole juuri nyt sinusta, vaan hänestä. Luettele joka aamu ja ilta vähintään kymmenen asiaa, joista olet kiitollinen ja teet aivoillesi suuren palveluksen.

Olet vastuussa siitä, miltä muista tuntuu olla lähelläsi. Jos muut poistuvat luotasi säännöllisesti hämmentyneinä, loukkaantuneina, vihaisina tai turhautuneina, syy löytyy todennäköisesti sinusta. Silloin kannattaa olla muita kohtaan mukavampi.

Et kuitenkaan ole vastuussa muiden tunteista. Ihmiset tulevat aina tulkitsemaan kaikkea sanomaasi omista lähtökohdistaan käsin, etkä voi sille mitään. Elämässä pitää oppia sietämään sitä, että joku loukkaantuu sinulle, vaikka et olisi heitä loukannut. Näiden kahden edellisen välillä vallitsee ero, jonka löytäminen on meille kaikille välillä vähän vaikeaa.

Anna anteeksi, silloinkin, kun kukaan ei pyydä.

Kunnioita omia ja muiden rajoja. Sanoita, mitä haluat ja tarvitset ja kunnioita sitä, kun muut tekevät samoin. Älä koskaan tunkeudu millään ruumiinosallasi kysymättä kenenkään mihinkään. Jos joku tulee sinua liian lähelle, huuda, ihan mitä vain, niin kovaa kuin ikinä pystyt.

Opettele riitelemään. Konfliktit ovat osa elämää, eikä niitä kannata yrittää liikaa vältellä. Riitelyn kautta opit puolustamaan itseäsi ja jotain sinulle tärkeää, etkä jousta yli omien rajojesi. Kun riitelet, älä nimittele tai hauku ketään, äläkä esitä turhia uhkauksia (äläkä karkaa kotoa).

Kuuntele. Kuuntele ohjeita, kavereiden asioita, opettajaa, ystävien iloja ja huolia, satuja ja tarinoita, hyvää musiikkia, muita aikuisia, äidin marmatusta. Kiität vielä myöhemmin.

Jos ajattelet toisesta jotain hyvää, sano se ääneen. Kaikista on kiva kuulla olevansa pidetty, kiva, taitava ja tärkeä. Myös ystävistäsi. Ja äidistä.

Opettele ottamaan vastaan kehuja. Kiitä niistä, älä vähättele. Omista onnistumisista pitää osata iloita. Ja olethan itsekin pidetty, kiva, taitava ja tärkeä.

Käytä sanoja saisinko, voisitko, kiitos ja ole hyvä. Siivoa jälkesi ja vie astiasi tiskipöydälle. Käytä xylitol-pastilleja. Katso ihmisiä silmiin ja puhu kuuluvalla äänellä. Hymyile usein.

Ota rennosti. Oikeasti aika harvalla asialla on tässä maailmassa ihan todellista merkitystä. Kyllä se siitä.

2 vastausta artikkeliin “12 asiaa, jotka haluaisin lasteni oppivan

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s