Uuden koulun aloitus Australiassa

Tiistaina lapsilla alkaa (vihdoin, jos saan lisätä) paikallisen kesäloman jälkeen uusi lukuvuosi uudessa koulussa täällä Perthissä. Elokuisen muuttomme jälkeen olimme muutaman kuukauden mukana kampuksen kotikouluryhmässä, mikä oli mulle aika karsea rutistus, mutta monin paikoin eräistä oikein kivaakin (tosin yleensä vain silloin, kun joku muu opetti mukuloitani). Marraskuussa lähdimme lomalle Suomeen ja Myanmariin töihin yhteensä kahdeksaksi viikoksi. Palasimme kotiin tämän viikon torstaina ja koulu alkaa huomenna. Vähän haipakkaa taas pitää.

Harvemmassa paikassa maailmassa kaikki kouluun liittyvä, kuten kirjat, tarvikkeet ja ruoka, ovat perheille täysin ilmaisia, enkä sitä ihan kamalasti jaksa enää ihmetellä. Kahden vuoden ajan Konalla pakkasimme joka aamu kahdet välipalat ja lounaat kouluun mukaan ja maksoimme kahdet eri lukukausimaksut ja koulupaidat kahteen eri paikkaan. Koululounaiden teosta tuli nopeasti osa aamurutiineja ja vaikka todellakin selviäisin ilmankin, ei se ihan kamalan kurjaakaan muistaakseni ollut. Jotenkin rasittavinta kaikessa oli ne surkeat purkit ja purnukat, joita olimme haalineet käyttöömme ilman parempaakaan tietoa. Kaksi vuotta jaksoin pestä näitä typeriä epäkäytännöllisiä astioita ja hävittää niiden kansia, mutta nyt panostimme tähän osastoon ja ostimme kunnon BentoBoxit molemmille. Vain koululounaita joka aamu vääntävä henkilö voi varmaan ymmärtää, kuinka onnelliseksi toimiva lounaslaatikko voi ihmisen tehdä. Kirjoittelen teille myöhemmin siitä, mitä me kouluun ruuaksi pakataan päivittäin.

82990220_809439296192284_3813097361530421248_n

Australiassa on kaikissa kouluissa käytössä jonkinlaiset koulupuvut. Toisissa kouluissa koulupuku tarkoittaa koulun logolla varustettua t-paitaa ja esimerkiksi mustia housuja tai hameita, jotka saavat olla omat. Meidän tulevassa koulussa kaikki puvun osat piti ostaa koulun omasta uniform shopista: hatut, reput, tietynlaiset kengät, hameet tai shortsit, pitkät housut, pitkähihainen paita, liikkashortsit ja -paita sekä ihan kuulkaa sävy sävyyn sukat. Puvustuksen tyyli ei puhutellut etenkään Esikoista yhtään, mutta minkäs tälle mahtaa. It is what it is ja kaikki muutkin saman koulun oppilaat istuvat samassa veneessä. Se auttaa aina.

Seuraava projekti olikin sitten haalia kynät, kumit, terottimet, koulukirjat, työvihkot, paperinenäliinat sun muut tarvikkeet koululaisten reppuihin. Saimme koululta valmiin listan ja naputtelimme tilauksen menemään verkkokaupassa. Toki sillä tavalla myöhässä, että lapset aloittavat uuden koulutaipaleensa ilman vihkojaan.

Tämän lisäksi maksamme tietysti myös lukukausimaksuja, koska viisumeillamme koulut eivät ole ilmaisia. Paikallisille, kansalaisille ja niille ulkomaalaisille, joilla on PR, julkiset koulut eivät maksa mitään. Saimme onneksi yhdestä tosi kivanoloisesta koulusta stipendit lapsille, mitkä kattavat yli puolet kuukausimaksuista.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

D7A8B982-F6E8-4260-8969-DF7C453A7CC9
Kävimme ennen lomaamme tutustumassa tähän tulevaan kouluun ja ihastuimme siihen kyllä heti. Tilat olivat uudet ja siistit, luokkakoot alle 25 oppilaan ja luokkahuoneet suuret. Luokissa oli pulpetteja ryhmissä ja erilaisia mattotiloja ja nurkkauksia ympäriinsä, alkuopetuksen luokissa oli myös leikkikeittiöt ja -kioskit päivän taukoja varten. Koulussa annetaan halukkaille yksityisiä soittotunteja kerran viikossa sekä opetetaan useampia kieliä.

Tämä aivan loputon ilo, mikä mulla tästä koulusta on, saattaa johtua kyllä siitäkin, että mun osalta kotikouluäitiys päättyy virallisesti tähän. Mä en siis vaan ole yhtään mikään kotikouluvanhempi, puolisoni ehkä vielä vähemmän. Toisaalta hän oli kyllä rehellisyyden nimissä paljon mua kärsivällisempi opettaja, koska mä en vaan näköjään osaa omiani opettaa – eivätkä he halunneet multa oppia. On helpottavaa ja ihanaa voida antaa opettamisen vastuu sellaiselle taholle, jolle se musta kuuluukin ja joka sen haluaa, ja itse siirtyä taustalle tarvittaessa tukemaan läksyjen teossa ja ennen kaikkea olemaan vain vanhempi jälleen.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Esikoinen ja Kuopus olisivat pohjoisella pallonpuoliskolla nyt ekalla ja kolmosella, mutta aloittavat ensi viikolla tokan ja neljännen luokan. Esikoisella ei varmasti tule olemaan mitään hätää, vaikka kolmonen jäi puolikkaaksi: common core, jota Esikoisen Konan koulu seurasi, on paljon tiukempi ja haastavampi opetussuunnitelma kuin Australian vastaava. Monet asiat, mitä täällä tehdään kolmosella, teki Esikoinen Havaijilla jo tokalla. Kuopus taas joutuu kirimään varmaan aluksi muita kiinni, mutta alkuopetuksessa se vielä onneksi onnistuu ihan mukavasti. Lukemista ja laskemista harjoitellaan täälläkin eniten alkuopetuksessa kuitenkin.

Koulun alku jännittää tällä hetkellä vähän kaikkia, mutta kauhunsekaisia tunteita välttääksemme lopetan Kuopuksen eilisiin sanoihin: minä saan aina kavereita kaikkialta. Yritetään luottaa tähän tosiasiaan tälläkin kertaa.

5 vastausta artikkeliin “Uuden koulun aloitus Australiassa

 1. Aika kivat koulupuvut mun mielestä! Hattu taitaa olla australialainen erikoisuus, mut varmasti tarpeellinen.
  Onko muuten tyttöjen pakko pitää hametta, vai saako valita shortsit?
  Itelleni olis hamepakko ollut lapsena kauhistus.

  Tykkää

  1. Joo, hattu on täällä tosiaan pakollinen varustus kesäisin korkean UV-tason takia. Kouluissa on sääntö No hat, no play, eli jos välkillä haluaa ulos, täytyy hattu olla päässä 😊
   Ja kuule, on hamepakko! Luulen, että monillekin tytöille tämä tuottaa päänvaivaa, kun haluaisi olla mieluummin shortseissa. Kaikilla on kyllä alla lyhyet tyyliin pyöräilyhousut tai vastaavat, että voi touhuilla ja kiipeillä ihan vapaasti. Mutta silti 😅

   Tykkää

 2. Toi hamepakko on ehkä koulukohtainen. Ainakin julkisella puolella tytöt voivat käyttää sortseja tai ns skorts eli housuhametta. Voi liittyä juuri tohon uskonnolliseen aspektiin tämä univormun vanhakantaisuus?

  Tykkää

  1. Varmasti on kaikki koulukohtaista! Mä vastasin vaan tän koulun osalta. Ja skort toikin on eli housuhame, mutta näyttää aivan hameelta, niin siinä mielessä on musta hamepakko ja kyllä, se on vanhakantaista.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s