Kaiken maailman lounaslaatikot

Kun ekan kerran jouduin reilu kaksi ja puoli vuotta sitten tilanteeseen, että piti alkaa eväs- ja lounaslaatikoita pakkailemaan, sanoin, että meillähän lapset syövät lämpimän ruuan lounaalla. Ja söivätkin, tähän saakka: Esikoinen ruokaili aina mun kanssa Konan kampuksen ruokalassa ja Kuopus söi autuaan tyytyväisenä kaiken, minkä hänelle pakkasin. No, se oli silloin. Nyt nimittäin en ole lämpimästä lounaasta enää ollenkaan niin tarkka, koska donitsien ja suolakalojen luvatuissa eväskolkissa on silmä alkanut tottua kevyempään lounasruokailuun.

6E8CA2FD-4986-4154-9A15-61A3D1CE2F5F

94183EAD-44DC-4AAB-829A-B653A78B67A2
Pakkasin vielä ensimmäisenä tämän vuoden koulupäivänä toiveikkaana lämmintäkin ruokaa mukaan, joka sitten tuli molemmilta koskemattomana takaisin kotiin. Ei voinut syödä, koska olisi ollu koko koulun ainoa, joilla oli ruokaa mukana. Ja koska minä luistan nykyään kaikista entisistä periaatteistani sen minkä ehdin, en edes aloittanut keskustelua aiheesta. Laitetaan sitten jotain muuta.

Niinpä lasten ruokailurytmi on nyt muodostunut sellaiseksi, että he syövät lämpimän ruuan (tai vähintään jotkut kananmunavoileivät) heti koulusta tultuaan iltapäivällä ja toisen ruuan puolen kuuden aikaan illalla. Kouluun pakkaan aamukympiksi evästä ja puoli yhdeksi lounasta molemmille yhteen omaan, kylmään lounasboksiin.

Lounaslaatikko sujautetaan pieneen kahvalliseen kylmälaukkuun, jonka taskuun menee pieni thermal ice-pussukka. Ostin tämän settinä, niin menee kerrankin kaikki osat sulavasti yhteen – toisin kuin ennen. Koulun jälkeen kylmäpussi pitää lounaslaatikon huuhtelun yhteydessä muistaa laittaa pakkaseen aamua varten, jolloin aina laatikot taas täytän. Tämä ruljanssi vie aamuista noin 20 minuuttia ja iltapäivistä muutaman. Vaikka Suomen päiväkoti- ja kouluruokailuun tottuneella minulla menikin aikaa saada aamut skulaamaan tämän ennen ylimääräiseltä tuntuvan ohjelman kanssa, ei se nykyään juuri miltään enää tunnu. Menee siinä sivussa.

B5793D7E-FDD2-45F6-A890-DD1AF02DAD95

Konalla ja täällä meidän nykyisessä Aussi-koulussa suurin osa lapsista syö kohtuullisen epäterveellisesti, jos ihan rehellisiä ollaan. Tai no, en ole käynyt nykyisessä koulussa lasten lounaita nuuhkimassa, uskon vain kuulopuheita, mutta kuulostaa samalta kuin mitä Konalla näin: sipsejä, sokerimehuja, donitseja tai koulun kanttiinista pizzaa, hodareita ja hampurilaisia. Mä en mitenkään osaa pakata mitään täydellisen terveellisiä annoksia itsekään, siis sellaisia, jotka ei sitten tulisi bumerangina laatikoissa takaisin, mutta en ole vielä luopunut siitä suomalaisesta ajatuksesta, että silloin kun syödään, niin syödään mahdollisimman hyvin ja vältetään turhia, tyhjiä välipaloja. Ei nämä meidänkään eväät mitään ruokapyramidin parhaimmistoa ole, mutta näillä mennään nyt.

Tällä hetkellä meidän koululaisille maistuu parhaiten setti, jossa on yksi juustovoileipä, omena, viinirypäleitä, myslipatukka ja kurkkua, porkkanaa ja/tai paprikaa paloiteltuna. Ystävämme leipoi meille viime viikolla myös 38 kappaletta suomalaisia korvapuusteja eli nyt menee myös yksi sellainen jälkkäriksi laatikkoon niin kauan kuin niitä riittää. Joskus keitettyä kananmunaa, riisikakkuja, toinen leipäpala, nachoja, mandariinia ja niin edelleen. Hyvin ovat tietääkseni tällä pärjänneet, varsinkin kun syövät ennen ja jälkeen koulun riittävästi.

Ajattelin, että voisi olla aika heittää taas kanssabloggaajille haastetta ja teen sen nyt näiden lounaslaatikoiden ympärille. Mitä te yleensä pakkaatte lapsillenne kouluun mukaan? Mitä koululaiset yleisesti ottaen asuinmaissanne syövät? Vinkkaa tekstistäsi mulle, niin liitän sen tämän postauksen loppuun!

 

Petran postaus: Turkkilainen ruokakulttuuri – Minne olet matkalla?

Muusan postaus USA:sta: Sanoja lounaasta ja vähän suomenkielestäkin

Heidin postaus: Kouluruokailu Italiassa

16 vastausta artikkeliin “Kaiken maailman lounaslaatikot

 1. Thaimaassa päiväkotiin ihan liian usein vanhemmat laittoi mukaan karkkia (3-vuotiaille! en voi ymmärtää), mutta myös ihan hyviä juttuja: täysjyvä muroja naposteltavaksi, myslipatukoita, hedelmiä, croissanteja, smoothie pusseja ja osa laittoi omat lämpöiset lounaat mukaan myös (esim paistettua riisiä lisukkeilla :)) Meillä koulussa oli siis kaikki ruuat myös koulun puolesta, mutta allergiat/yms rajoitti joten osa pakkasi omat ruuat.

  Tykkää

  1. Hyviä juttuja pakattiin sielläkin siis myös! Toi karkin laittaminen kouluun lounaaksi on mustakin ihan käsittämätöntä. Ylipäätään tuntuu, että aina pitäisi olla joku makea jälkkäri mukana, vaikka sitten suklaakeksi tai leivos. Siihenkin äkkiä tottuu, että ruokailu päättyy aina herkkuun.

   Tykkää

 2. Voisin tahan heittaa kanssa omien lasten lounasboksi vakkareita USA:sta. Meilla poika (8 vee) haluaa syoda koulussa 2-3 kertaa viikossa. Tytto (10 vee) ei halua koulun ruokaa taas ollenkaan. Pakkaan hanelle kerran vkossa lampiman kasvispastan termariiin, kinkku/kalkkuna sandwich kerran tai kaksi viikossa, peanut butter jelly sandwich kerran viikossa ja joskus ham rollup (leikkeletta ja vaikka juustoa ja kurkkua tortillan sisaan). Lisukkeena pretzels, veggie straws sipseja tai ”terveellisia popcorneja” ja meilla myos aina hedelmaa tai vihannesta lisaksi. Hengissa ovat nailla pysyneet. Ai niin ja joskus joku jalkkari myos 😉
  Onhan taa erilaista kun Suomessa, mutta menee meillaki aika pitkalti rutiinilla naa evas kuviot. Kiva kun kirjoitit tasta 🙂

  Tykkää

  1. Kiva kun kerroit teidän kuvioista! Veggie straws oli monien koululaisten kesken suosittuja Konalla kans, samoin pretzelit. Aika rutiinilla menee meilläkin, vaikka lomilla onkin kyllä aika ihanaa kun saa tauon tästäkin 😅

   Tykkää

 3. Meillä on lounaaks usein esim :Kylmää pastasalaattia, Parsakaali paloja ja maapähkinä dippiä, cashew tai mitä vaan pähkinöitä ja kuivattuja hedelmiä, tomaatti-avokado-oliiviöljy – leipiä tai bageleita (hullun täyttävää ja pitää kylläisenä pitkään). Kiva aihe! Aina kiinnostaa kuulla mitä muilla on lounaana.

  Tykkää

  1. Kuulostaa hyviltä teidän sapuskat! Meillä on koulussa pähkinäkielto muutaman tosi allergisen lapsen takia ja se kyllä vähän kaventaa valikoimaa. Kiva oli kuulla teidän lounaista.

   Tykkää

 4. Meillä Berliinissä tarjotaan koulun puolesta lämmin lounas, mutta aamulla n klo 9:30 ja iltapäivällä kolmen aikaan on välipala-ajat joille pakataan ruokaa mukaan ala-aste-ikäiselle.

  Yleensä meillä mukaan lähtee jotain hedelmää/vihannesta (omenaa, banaani, viinirypäleitä, kurkkusiivuja, paprikasiivuja, minitomaatteja tms), ja useimmiten lapsi haluaa lisäksi pienen leivän (kinkkua tai pelkkää voita päälle), smoothie-pussin tai myslipatukan. Joskus haluaa vaihtoehtoisesti ottaa pienen rasiallisen mysliä tai muroja (yleensä ei ihan makeuttamattomia mutta ei niitä 50%-sokeria-versioitakaan), ja sen seuraksi erilliseen pikkupulloon kauramaitoa (ei happane päivän mittaan lämpimässäkään), tai joskus jopa pikkujugurtin.

  Kuulemma kaikilla kavereilla on aina karkkia mukana, mutta hänellä ei ikinä 😀 On kyllä sanottu että saa ottaa karkkia omasta ”karkki-viikko-varastostaan” mukaan jos haluaa (vähän kuin lauantaipussi mutta onneksi eivät yleensä syö kaikkea kerralla vaan osaavat säännöstellä siitä itse viikon mittaan milloin haluavat ne syödä). Aika harvoin hän silti ottaa varastostaan mitään mukaan.

  Ja me ehdottomasti pakataan nämä jo edellisenä iltana välipalalaatikkoon ja laitetaan jääkaappiin (esim banaani kyllä vasta aamulla boksiin) – koululaisen pitää muutenkin aamuisin olla n klo 7:15 ulkona ovesta.. Mehiläisvahaliinat toimii muuten ihan loistavasti leipien ympärillä ettei leivät kuivu ja toiseksi ettei ne ”sekoitu” esim vihannesten kanssa vaikka olisivat samassa laatikon osassa.

  Tykkää

  1. Olipa kiva lukea teidän eväs- ja lounashommista! Noi mehiläisvahaliinat kuulostaa huipuilta, pitää todellakin tutustua niihin. En tykkää pikkumuovipusseista ja jos niitä käytän, pesen ja käytän uudelleen 😅 Hyvän kuuloiset sapuskat teillä!

   Tykkää

 5. Meillä eväänä lähes poikkeuksetta juusto-kurkku & salaattivoileipä, jossa silloin tällöin leikkelettä välissä. Joskus esim leftover salaattia ja vaikka drumsticks tai pizzapalamutta harvemmin.
  Välipalat vaihtelevat enemmän mutta aina in hedelmää, 2-3 erilaista sorttia, sitten lisäksi jotain näistä: porkkana- tai selleritikkuja, hummus tai avokadodippiä, valmiita cheese& crackers minipakkauksia, pähkinättömiä myslipatukoita, colesin mustikka- tai banaaniminimuffineita, jugurttipusseja, kovaksi keitetty kananmuna , pikku jogurttipurkki, juustotikkuja tai kuutioitua, oliiveja, pretzeleitä ..on joskus ollut omatekoista pullaa tai quiche, en muista mitä muuta!

  Tykkää

  1. Kamalan paljon typoja! Tää autocorrect on kyllä… mut piti vielä lisätä että meillä ei koskaan laiteta karkkia kouluun vaikka ’kaikilla muilla’ aina on 😉 kerran, pari on ollut pala tummaa suklaata 3 vuoden aikana.

   Tykkää

   1. Mä laitoin just tänään toiselle pari palaa lakua ja toiselle kaks palaa suklaata jälkkäriks. Kerrankos sitä 😄 Ja hei mä ymmärsin kyllä kaiken ettei hätiä, mulla kans aina lipsahtaa varsinkin viesteihin vaikka mitä kun en jaksa lukea niitä läpi.

    Tykkää

  2. Kuulostaa ihanilta teidän eväät! Paljon enemmän vaihtelua kuin meillä 😅 Noi muffinit kuulostaa hyviltä, pitääpä kipaista Colesiin 😊

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s