Samaan aikaan Perthissä

Aloin kirjoittaa tätä postausta lauantaina ja tänään aloitin koko homman melkein kokonaan alusta. Niin nopeasti muuttuvat tilanteet nyt täällä päin maailmaa ja rajoituksia tulee uusia ja niitä tarkistetaan ja tiukennetaan päivittäin. Australiassa on Australian Government Department of Health-sivuston mukaan tänään raportoitu 2136 koronavirustartuntaa, joista 175 täällä Länsi-Australiassa. Pahimman iskun saanut osavaltio New South Wales on Perthistä suunnilleen yhtä kaukana kuin Barcelona Helsingistä, joten osaan kertoa kutakuinkin vain siitä, miltä täällä meidän suunnilla asiat nyt näyttävät. Länsi-Australian pinta-ala käsittää melkein kolmasosan koko maasta: 2,6 miljoonaa km2. Asukasluku täällä on pieni suhteessa kokoon, vain 2,6 miljoonaa ja siitä vähän alle 2 miljoonaa täällä Perthissä. Asumme maailman eristäytyneimmässä miljoonakaupungissa ja seurailemme eniten oman osavaltiomme koko ajan muuttuvaa tilannetta.

A4639103-2224-4628-830A-C4CACB4B044E

Australia sulki rajansa matkailijoilta viime viikolla. Sitä ennen maahantulijat oli asetettu pakolliseen itsensä kahden viikon karsinointiin, mitä ei kuitenkaan toki voitu valvoa mitenkään. On siis hyvinkin mahdollista, että tässä maassa on juossut oireettomia taudinkantajia vapaana viimeiset viikot ja joudumme niittämään tätä satoa hyvinkin pian. Australian osavaltiot ovat nyt myös sulkeneet rajojaan ja kaikkea toisesta osavaltiosta toiseen tapahtuvaa ei-pakollista siirtymistä tulisi välttää. Henkilön, joka nyt siirtyy maan sisällä, tulisi olla karanteenissa 14 päivää saapumisensa jälkeen. Onko, sitä kukaan tuskin tietää.

Eilen puoliltapäivin suljettiin elokuvateatterit, baarit, kirkot ja seurakunnat, liikuntasalit ynnä muut vastaavat sisätilat – mutta koulut ovat edelleen auki näillä näkymin pääsiäisenä alkavaan lomaan saakka.

Australian schools will remain open until the end of the term and will reopen after the Easter holidays, based on current medical advice, Prime Minister Scott Morrison says.

“There is no change to the medical expert advice in relation from the AHPPC panel, the medical expert panel from the states and territories in their advice to the National Cabinet in relation to the health advice,” Morrison told media (7NEWS) on Sunday.

Joidenkin osavaltioiden koulut ja jotkut yksityiset oppilaitokset ovat jo sulkeneet oviaan, mutta Länsi-Australia pitää vielä pääministerin ohjeistuksella kaikki julkiset koulunsa auki. Tämä päätös on saanut täällä osakseen paljonkin hämmennystä ja osa perheistä on jo ottanut lapsensa pois koulusta. Pääministerin julkistama järkeily perustuu kuulemma siihen, etteivät päättäjät halua koululaisia hengailemaan kaupungille tautia saamaan tai sitä levittämään samalla, kun vanhemmat ovat töissä, tai vaihtoehtoisesti isovanhempia riskiryhmänä heitä kotiin hoitamaan. Ja minä suomalaisena mietin, että onhan muukin maailma tämän haasteen pystynyt poikkeusoloissa järjestämään. Meidän koulun loma alkaa viikon etuajassa ensi viikon perjantaina, mutta me ollaan tässä pohdittu ja opettajien kanssa puhuttu, että otettaisiin lapset kotiin jo ennen sitä. Tämä asia nyt päätettiin ainakin tänään meidän puolesta, kun molemmat koululaiset heräsivät aamulla kohtuu kovaan yskään. Minkäänlaisissa flunssaoireissa ei joka tapauksessa ole kouluun nyt menemistä, että tässä taas katsellaan ja seuraillaan tilanteen etenemistä kotoa käsin. Me kävimme eilen ostamassa lisää vähän normaalia enemmän säilykkeitä, pakasteita, kaurahiutaleita ja riisiä kotiin sekä uusia pelejä, piirustuspaperia, palapelejä ja muovailuvahaa tuleville kotipäiville.

0E1E788E-7EF2-4669-BB81-D9E8DEC2EFC8

Olen täältä käsin tiiviisti seurannut kavereideni ja blogituttujeni uskollista lukittautumista koteihinsa ja samalla mielessäni kiitellyt, miten meidän omat kaverit täällä Perthissä tätä koronatilannetta ovat pyrkineet hoitamaan. Vielä viime viikonloppuun asti annoin itseni uskoa, että suurin osa ihmisistä ottaa tämän tilanteen vakavasti – ja sitten me päätimme viedä lapset lauantaina ulos. Ihan nelistään vaan lähdettiin, Esikoinen otti skeitin mukaan ja Kuopus skuutin ja autossa matkalla puistoon psyykkasimme lapset niin, että nyt ei sitten tutustuttaisi uusiin kavereihin ollenkaan. Ajattelin, ettei siellä varmaan paljoa ihmisiä tällaisena ensimmäistä, suurempaa tautiaaltoa odottavana aikana olisikaan ja olihan päällä jo viralliset social distancing-määräyksetkin. Meidän oli kuitenkin kaikkien pakko päästä vähän ulos ja yhdelle isommalle ruohokentälle frisbeetä heittelemään. No, maailma se vaan pyörii radallaan, sen huomasin taas, kun pääsimme perille. Ruohokentän reunalla oleva leikkipuisto oli tupaten täynnä perheitä, synttäriporukoita ja piknikvilttejä. Ilmapalloja, sipsipusseja ja kaveriröykkiöitä, likaisia käsiä, räkäisiä neniä, eikä huolen häivää maailmasta. Meidän lapset pitivät kyllä itsensä aktiivisesti erossa muista ja ympärillämme leijui jatkuva käsidesin tuoksu, mutta sisälläni kasvoi pieni huoli siitä, mihin tämä maa vielä tartuntojen suhteen rysähtää. Aloin myös epäillä omaa järjenjuoksuani ja mietin, että mitä ihmettä me teimme siellä kaiken sen sekoilun keskellä. Olin lähteissä kuvitellut eteeni lähinnä tyhjinä ammottavat nurmet, koska niitä täällä kyllä myös piisaa ja tilaa saa ympärilleen niin halutessaan, mutta nyt meni kyllä huti niin että hujahti.

Yksi joukko kansaa on kritisoinut Australian hallitusta hitaista toimista koronaan liittyen. Toisaalta myös osa kansan syvistä riveistä on edelleen sitä mieltä, että pelko viruksesta on ainoastaan median luomaa ja tietenkin joku muistaa aina mainita, että tavan flunssaan kuolee enemmän porukkaa kuin COVID-19:ään. Ja sitten toisaalla on päällä ostopaniikki ja hyllyt loistavat tyhjyyttään, kun maailmanlopun tunnelmissa ostetaan tavaraa seuraavalle puolelle vuodelle. Värikästä on valmistautuminen tai valmistautumatta jättäminen ainakin vielä tässä vaiheessa täällä päin maailmaa. Osa ihmisistä yrittää puhua järkeä muille ja pyytää porukkaa pysymään enemmän kodeissaan, mutta tätä ei kyllä ainakaan meidän nurkilla katukuvassa huomaa vielä mitenkään. Juhlat näemmä jatkuvat, kunnes ne joku pakolla lopettaa.

AB8C08A0-C3EE-4FDC-B5FD-D13B3FA5F21C

Meillä on nyt leikkipuistot puistoiltu, mutta niin pitkään kuin voimme, tulemme jatkamaan oman perheen kesken ulkoilua. Suomessa menisimme keskenämme metsään, täällä suunnataan pyöräteille ja luonnonsuojelualueille. En todellakaan voi sanoa, etteikö tuleva mahdollinen pakkolukittautuminen kotiin mietityttäisi aika paljonkin etukäteen. Luulen, että me kuitenkin tästäkin selvitään ja uskon meidän säilyttävämme samalla myös mielenterveytemme, ainakin noin suunnilleen. Mahdollisten kriisien läpi on helpompi mennä, kun niitä päin lähdetään vahvemmalta alustalta. Täysin toista se on niillä, jotka joutuvat kohtaamaan poikkeustilanteen valmiiksi rikkinäisestä elämäntilanteesta käsin, eikä silloin edes hyvän syyn antaminen karanteenille välttämättä auta omaan oloon.

Pohjoisella pallonpuoliskolla odotetaan kevättä, täällä maaliskuu on ensimmäinen syksyä enteilevä kuukausi. Säät ovat päivisin vielä lempeän lämpimät, iltaisin tarvitsee välillä jo pitkähihaista. Ulkona on kauniin kuulasta, kirkasta, puhdasta. Luonto tuntuu lepäävän tyytyväisenä, kun meitä ihmisiä vuorostaan ravistellaan enemmänkin.

2 vastausta artikkeliin “Samaan aikaan Perthissä

    1. No niinpä, siellä on otettu paljon järeämmät aseet käyttöön paljon nopeammin. Kiitos tsempeistä ja sitä samaa sinne!! Eiköhän tämäkin joskus lopu. 😊

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s